Nieuwsbericht

Naast kooimoeren geeft ITB2 Datacenters nu ook verbindingen gratis weg

De aangekondigde PoP van i4Networks is begin deze maand in ons datacenter Apeldoorn Gerealiseerd. Hiermee is het mogelijk geworden tegen scherpe tarieven en met Low Latency breedbandig te connecteren met alle datacenters in Nederland welke i4Networks met hun netwerk heeft ontsloten.

Dit is voor ITB2 Datacenters de aanleiding om bij een nieuwe colocatie overeenkomst een gratis verbinding weg te geven naar één van de aangesloten datacenters.

Wij geven in totaal 15 gratis verbindingen weg. Wil jij hiervoor in aanmerking komen? Vul dan het formulier hiernaast in!

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Maak kans op een gratis verbinding

Per welke datum zou je een verbinding willen realiseren?

Nieuwsbericht

De Stentor: Datacenters als onderdeel van de cruciale infrastructuur van Nederland

In de Stentor verscheen in maart een interessant artikel over datacenters als onderdeel van de cruciale infrastructuur van Nederland. In deze tijd zijn datacenters van cruciaal voor de miljoenen thuiswerkers. Lees hieronder het complete artikel in de Stentor.

Deze datacenters zijn cruciaal voor alle miljoenen thuiswerkers: ‘Hier een storing en het hele kaartenhuis stort in elkaar’

Gamen, netflixen, digitaal vergaderen en online werken. Het kan dankzij grootschalige datacenters in onze regio. Cruciaal zijn ze, voor alle miljoenen thuiswerkers. ,,Maar toch staan wij IT’ers niet op de lijst met vitale beroepen.’’

Nu veel mensen door de coronacrisis noodgedwongen thuiszitten en -werken, neemt de hoeveelheid dataverkeer flink toe. Het internet draait overuren. ,,Een procent of 15 tot 20 extra’’, stelt Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association, de branchevereniging voor datacenters. Maar daar is genoeg bandbreedte voor. De internetproviders – de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld – bevestigen dat; ze kunnen de vraag aan, maar stellen onderhoudswerkzaamheden soms uit.

Nederlandse datacenters vormen met hun talloze servers vol data en cruciale softwaresystemen van grote bedrijven, scholen en zorg- en overheidsinstellingen het fundament van het Nederlandse internet. Ook daar geldt: de huidige drukte op de digitale snelweg leidt niet tot opstoppingen. Toch zijn daar ook zorgen.

 

Cruciaal

Datacenter ITB2, gevestigd in Apeldoorn en Deventer, huisvest IT-systemen voor zakelijke klanten. ,,We zien een toename van het dataverkeer’’, stelt directeur-eigenaar Niels Hensen. ,,Maar er is voldoende capaciteit om dat op te vangen.’’

Onder zijn klanten bevinden zich gemeenten die onlinediensten aanbieden, zorginstellingen die werken met elektronische patiëntendossiers en bedrijven die betalingsverkeer regelen: cruciale partijen die koste wat kost ‘in de lucht’ moeten blijven. ,,We zien nu dat het nog een komen en gaan van systeembeheerders is om storingen te verhelpen of onderdelen te vervangen. Maar we zien ook dat er servers bijgeplaatst worden vanwege de drukte.’’

 

Niet op de lijst

Hensen: ,,Je ziet dat de ict in de gedachten van de overheid toch wat achterblijft. We staan niet op de lijst van bedrijven in vitale sectoren. De zorg is cruciaal, maar gebruikt de infrastructuur die bij ons staat. Als wij niet meer in de lucht zijn, komen onze klanten uit de cruciale sectoren – de mensen die werken met een elektronisch patiëntendossier, pinbetalingen regelen en dergelijke – in de problemen. Er is absoluut geen paniek, maar dit is waar wij ons nu het meest druk over maken. Want als er straks alsnog een lockdown komt en er is een storing bij een datacenter, stort het hele kaartenhuis in elkaar.’’

DDA-directeur Stijn Grove wijst erop dat praktisch elk bedrijf in Nederland dagelijks digitale diensten gebruikt en de impact van digitalisering op de Nederlandse economie enorm is. Grove: ,,Het is veel drukker dan voorheen. Alsof iedereen ineens de auto laat staan en de bus pakt. De miljoenen thuiswerkers kunnen dat doen dankzij de datacenters. Je ziet dat mensen erbij moeten en veel centers apparatuur bijplaatsen. Gelukkig hebben wij een robuust internet, met dubbele procedures, voorzieningen voor noodstroom en back ups en dergelijke. Datacenters, cloud- en netwerkbedrijven hebben het goed voor elkaar. En we zijn een risicomijdende branche, zagen al in januari dat corona een risico was en voorzien al weken dat er mogelijk een lockdown komt.

 

Digitaal doordraaien

,,Mochten er binnenkort weer strengere maatregelen volgen, dan hebben we alle datacenters nodig om bedrijven te helpen overleven en de samenleving digitaal te laten doordraaien.” Hensen en zijn collega’s pleiten er via de DDA dan ook voor om de datacenters op de lijst kritieke bedrijven te zetten; ook in geval van een lockdown moeten zij kunnen doorwerken.’’

Lees de online versie van dit bericht op de website van De Stentor.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Nieuwsbericht

BNR's Green Quest Award

ITB2 als duurzame datacenter leverancier genomineerd voor BNR’s Green Quest Award

 

Presentator Harm Edens is sinds september vorig jaar in het wekelijkse BNR Nieuwsradioprogramma The Green Quest op zoek naar ‘duurzame doeners van BV Nederland’. Bedrijven met een bewezen succesvol duurzaam en innovatief project kunnen door de ‘duurzaamheidsspecialisten’ in het programma een ‘Green Quest Award’ worden toegekend. Zojuist is bekend geworden dat de specialisten in het BNR Nieuwsradioprogramma ons datacenter in Apeldoorn officieel hebben genomineerd voor de Green Quest Award.

 

ICT-infrastructuren vormen een van de grootste mondiale energieverbruikers. Het plaatsen van ICT-apparatuur in een energie efficiënt en milieuvriendelijk datacenter is een belangrijke stap voor organisaties op weg naar serieuze energiebesparing. Iets wat veel verder gaat dan bijvoorbeeld een correcte afvalscheiding, of het afkopen van de impact op het milieu door alleen het gebruik van groene energie of het compenseren van CO2-uitstoot middels certificaten. ITB2 helpt organisaties om daadwerkelijk iets te doen aan het energieverbruik van hun ICT-infrastructuren.

ITB2 Datacenters is een Nederlands bedrijf met datacenters in Apeldoorn en Deventer. ITB2 hoopt het Green Team van BNR te kunnen overtuigen dat het  technisch gezien het maximale heeft gedaan om die energiebelasting, oftewel het datacenter stroomverbruik drastisch terug te dringen en als voorbeeld kan worden gezien voor de datacenter industrie.

ITB2 is één van de eerste datacenter bedrijven in Nederland die erin is geslaagd om zijn infrastructuur middels een uniek infrastructuurontwerp volledig op ‘indirect adiabatische koeling’ te laten draaien en daarmee enorme energie-efficiëntie voordelen – lees: stroomreductie – te behalen. ITB2 maakt geen gebruik van traditionele koelmethodes, ook niet als back-up voor de innovatieve koeling technologieën.

 

PUE-waarde, management commitment
ITB2 heeft bij de technologische innovatie op deze schaal binnen de datacenterbranche maximaal gebruik gemaakt van bestaande technologieën, ook uit andere sectoren. Daarnaast heeft een zekere durf vanuit het management ervoor gezorgd om er consequent voor te gaan en in de technische mogelijkheden van de huidige datacenter architectuur te geloven.

De efficiëntie van een datacenter wordt gemeten in PUE (Power Usage Efficiency). ITB2 heeft hiervoor een uitgebreid monitoringsysteem/meetnet geïnstalleerd in het stroom distributienetwerk in de datacenter infrastructuur. De energie-efficiëntie rekensom is als volgt. PUE is het uit het elektriciteitsnet opgenomen vermogen welke gedeeld wordt door het aan de IT last geleverde vermogen. Dit biedt een getal voor de efficiëntie van het ‘overhead’ energieverbruik.

Conventionele datacenters hebben een PUE (Power Usage Efectiveness) van rond de 1,7 of hoger. Al enige jaren stelt Amsterdam de eis dat nieuwe datacenters in deze regio een ontwerp-PUE moeten hebben van 1,3. ITB2 Datacenters heeft in haar datacenter in Apeldoorn een gemiddelde PUE weten te realiseren van 1,09 over de afgelopen 12 maanden. Daarbij zit zelfs een maand waarin de laagst gerealiseerde waarde 1,062 betreft. Dat zijn uiterst energie-efficiënte waarden, zeker wat betreft de schaalgrootte van de datacenter infrastructuur.

“Wij verbruiken veel minder stroom voor het huisvesten van IT-infrastructuren dan traditioneel ingerichte datacenters, zegt Niels Hensen, directeur en oprichter van ITB2 Datacenters. “Onze innovatie inspanningen kunnen er niet voor zorgen dat we totaal geen stroom meer verbruiken, maar we hebben het wel drastisch weten te reduceren. Voor de stroom die we wel gebruiken hebben we gekozen voor Nederlandse WaarborgWind windenergie, om CO2-neutraal te opereren en daarmee onze sterk beperkte CO2-uitstoot dus volledig te neutraliseren.”

 

Stijgende energie-efficiëntie
“Voordeel van onze huidige koelmethode, iets wat wij gaandeweg hebben ondervonden maar wat we van tevoren niet precies konden voorspellen, is dat bij hogere buitentemperaturen wij juist steeds efficiënter koelen,” zegt Hensen. “Dit in tegen stelling tot conventionele koelinstallaties die dan juist steeds minder efficiënt worden en op een gegeven moment er zelfs geheel mee stoppen. Bijkomend voordeel van onze koeltechniek is dat wij, in tegenstelling tot veel andere datacenters, totaal geen compressortechnieken, met de bijbehorende potentieel milieubelastende koelmiddelen, gebruiken – ook niet als back-up. Uit de maandelijkse meetrapportages blijkt dat dat de efficiëntie nog steeds verder stijgt naarmate de bezetting van ons datacenter toeneemt. Wij verwachten een eindwaarde van rond de 1.04 bij volledige bezetting”

“Wij zien dat de datacenter industrie nog steeds zeer behoudend is met het toepassen van nieuwe innovatieve technieken,” zegt Hensen. “De huidige discussie in de markt over het promoten van warmtehergebruik is slechts een tussenstap. De datacenter industrie zal zich bezig moeten gaan houden met het drastisch verminderen van het ‘overhead’ energieverbruik. Wij hopen met deze Green Quest Award nominatie ook andere datacenters te laten inzien dat serieuze innovatiedoelen bereikt kunnen worden zonder te kort te doen aan de hoge beschikbaarheidseisen waarmee datacenters te maken hebben.

Radiouitzending: 9 september 2019 om 15:00 uur op BNR

Op 22 juni 2020 kiest het Green Team de winnaar uit de genomineerden, aan wie vervolgens de eervolle Green Quest Award zal worden uitgereikt.

 

Lees hier de inzending: https://thegreenquest.nl/green-gallery/2-itb2-datacenters/

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

vlnr: Niels Hensen (Directeur ITB2 Datacenters), Jacqueline Cramer (juryvoorzitter en oud milieu-minister), Ton Backx (Hoogleraar Fotonica Tue), Harm Edens (Presentator Green Quest)