Nieuwsbericht

Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering

Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering roept overheid op tot integrale aanpak duurzame digitalisering

  • Nationale aanpak moet van Nederland internationaal koploper duurzame digitalisering maken.
  • Nieuwe coalitie wil langetermijnvisie en kortermijnactie om duurzamer te digitaliseren.
  • Integrale aanpak moet oplossing bieden voor versnipperd overheidsbeleid op het raakvlak van de twee grote transities van digitalisering en verduurzaming.

Amsterdam, 18 oktober 2022 – De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) biedt minister Micky Adriaansens (EZK) vandaag een manifest aan, dat aanzet tot het maken van een integrale aanpak voor duurzame digitalisering. Nederland moet internationaal duurzaam digitaal koploper worden, dankzij het ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën, met oog voor het inpassen van digitale infrastructuur en het bestrijden van klimaatverandering, en voor andere negatieve milieueffecten en impact op grondstoffen.

De coalitie van ruim 70 organisaties wil hiervoor bestaande kansen verzilveren, knelpunten oplossen en een routekaart ontwikkelen, samen met de overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en inwoners. Zo moet de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur worden versneld en moet de ecologische footprint van ons digitale systeem worden geminimaliseerd.

De nieuwe coalitie komt voort uit het Amsterdam Economic Board-initiatief ‘LEAP’. Samen met ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) wordt in publiek-private samenwerking verder gewerkt aan de fundamenten van Nederland als internationaal duurzaam digitaal koploper.

Knelpunten en aanbevelingen bij duurzame digitalisering
De coalitie identificeert zes knelpunten en beveelt oplossingen aan. Deze moeten de basis vormen voor een ‘Routekaart Duurzame Digitalisering’. Zo is er momenteel sprake van incoherent en versnipperd overheidsbeleid, een gebrek aan cijfers om integraal op te sturen, gebrekkige wetgeving en een versnipperde kennisontwikkeling en innovatie. Bovendien ontbreekt het aan een eerlijk Europees speelveld.

Om deze knelpunten op te lossen draagt de coalitie deze aanbevelingen aan:

  • eenduidig eigenaarschap in de vorm van één coördinerend ministerie;
  • meer op data-inzichten sturen om de optimale afwegingen te maken op het raakvlak van digitalisering en duurzaamheid;
  • aanpassing van (bestaande) (transitie)wet- en regelgeving die ervoor zorgen dat duurzame keuzes vanzelfsprekend gemaakt worden;
  • een kennisoffensief dat zorgt voor tools, kennis en mensen;
  • laagdrempeligere toegang tot innovatie, met een focus op integratie van het energiesysteem en digitale systeem, met speciale aandacht voor software, hardware en dataverwerking;
  • grotere Nederlandse zichtbaarheid in het Europese gesprek over duurzame digitalisering.

“De klok tikt door. Digitalisering is een essentieel onderdeel van verduurzaming en de digitalisering moet ook duurzaam zijn. Onze coalitie weet als geen ander welke kansen er zijn, maar ook welke knelpunten we moeten oplossen. Dat kunnen we niet zonder deze regering. Het is tijd voor collectieve daadkracht,” aldus Eske van Egerschot-Montoya Martinez, Kwartiermaker van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering.

Verduurzaming digitalisering essentieel in behouden koppositie Nederland
Digitalisering speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van economische veerkracht en weerbaarheid: nu en in de toekomst. Daarnaast vormt digitalisering een sleutel in het versnellen van economische en ecologische verduurzaming. Waar Nederland momenteel de vierde positie in de EU-kopgroep bekleedt, moet het verder verduurzamen van digitalisering deze positie voor de toekomst veiligstellen en verder uitbouwen.

“De digitale sector is de afgelopen jaren heel actief en succesvol geweest op het thema duurzaamheid. We hebben grote efficiencyverbeteringen laten zien op het gebied van energie en grondstoffen. Om dat in de toekomst te blijven doen, moeten we een tandje bijschakelen en samenwerken met de hele keten. De nieuwe coalitie gaat ons daarbij helpen”, aldus Lotte de Bruijn, directeur NLdigital.

ITB2 Datacenters

ITB2 Datacenters erkent de noodzaak van duurzame digitalisering. Daarom zijn wij vanaf het begin lid van deze coalitie. Als datacenter zijn wij het letterlijke fundament onder digitalisering. Wij spannen ons voortdurend in om onze koppositie in duurzaamheid en innovatie in onze branche te behouden. Dat doen we onder meer door onze datacenters zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Overhandiging Manifest Duurzame Digitalisering i.a.v. Micky Adriaansens Minister van Economische Zaken, 18 oktober 2022, Nieuwspoort, Den Haag. Foto: Marco De Swart

Nieuwsbericht

De echte datacentra lijden onder de Facebooks van deze wereld

Onze CEO heeft samen met Alex Bik (CTO van BIT BV) een nuancering in de discussie rond Facebook in Zeewolde (en alle andere Hyperscalers in Nederland) aangebracht. Dit keer vanuit het perspectief als Nederlandse leverancier van datacenter faciliteiten.

Bekijk het bericht hieronder.

De echte datacentra lijden onder de Facebooks van deze wereld

Technologie Maak onderscheid tussen dienstverlenende datacentra en privé-hallen van techreuzen, schrijven Alex Bik en Niels Hensen.

Facebook heeft voorrang gekregen bij het aansluiten van zijn datacentrum in Zeewolde op het stroomnet. Uit stukken van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, bleek dat toenmalig minister Wiebes daar persoonlijk  voor gezorgd heeft. Ondanks bezwaren van zijn ambtenaren. Facebook zou gedreigd hebben zijn datacentrum anders ergens anders te bouwen.

Het zijn dit soort bedrijven en ook dit soort acties van bewindslieden die de échte datacentra een slechte naam bezorgen. We hebben het heel bewust
over echte datacentra, want Facebook is natuurlijk helemaal geen datacentrum. We weten allemaal wat het verdienmodel van Facebook is. Facebook is een aanbieder van diensten waarbij advertenties geld opleveren, en niet van datacentrumfaciliteiten.

Net als zoveel bedrijven heeft Zuckerbergs onderneming voor die digitale diensten een datacentrum nodig. De meeste bedrijven nemen daarvoor
ruimte af in een van de vele commerciële datacentra die ons land rijk is. Facebook niet. Facebook is zo groot dat het zijn eigen datacentra bouwt. Hetzelfde geldt voor Microsoft en Google, die eerder al datacentra in Nederland bouwden. Ook in die gevallen kregen bestuurders een werkgelegenheidsworst voorgehouden waar achteraf niets van terecht bleek te komen.

Niet heel vreemd natuurlijk. In alle drie de gevallen gaat het om grote Amerikaanse bedrijven die wereldwijd talloze datacentra hebben. Door de onmenselijke maat ervan worden het ook wel hyperscalers genoemd. Het beheer van deze hyperscalers gebeurt grotendeels op afstand. En wat niet op afstand kan, is zo geoptimaliseerd dat er maar weinig lokale mensen nodig zijn om de boel draaiend te houden. Ze zijn een black box die de lokale omgeving nagenoeg niks brengt en door de belastingconstructies van dergelijke bedrijven ook de landelijke overheid weinig vruchten oplevert.

Datacentrum als dienst

Bij commerciële datacentra is dat anders. Daar is het datacentrum zelf de dienst. In dergelijke centra, die door heel Nederland te vinden zijn, wordt apparatuur van nationale en internationale klanten gehuisvest. Webshops, internetknooppunten, apparatuur om thuiswerken mogelijk te maken, de
automatisering van verzekeraars, banken, zorginstellingen, overheden, en noem maar op. Deze datacentra vormen de ondersteuning die nodig is om Nederland zijn rol als Europese koploper in de digitale economie te bezorgen.

Door een gezonde mix van diverse klanten met allemaal hun eigen automatisering levert dit veel meer lokale werkgelegenheid op.
Wat ons stoort is dat er nu geen onderscheid gemaakt wordt tussen commerciële datacentra en grote, meestal niet-Europese, bedrijven die een datacentrum bouwen om in hun eigen behoefte te voorzien. Hierdoor ontstaat er een ongenuanceerd beeld van datacentra. Het zijn twee totaal verschillende takken van sport. Daarom is het ook onbegrijpelijk dat ‘datacentra’ in de media en door de politiek over een kam geschoren worden. Dat doet de commerciële datacentra onrecht, en zij zijn de leveranciers van betrouwbare, openbare IT-infrastructuur, cruciaal voor een toppositie in de digitale economie. Deze echte datacentra kampen met alle negatieve berichten die steeds weer opduiken over de privéhallen van hyperscale  techreuzen.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Nieuwsbericht

Naast kooimoeren geeft ITB2 Datacenters nu ook verbindingen gratis weg

De aangekondigde PoP van i4Networks is begin deze maand in ons datacenter Apeldoorn Gerealiseerd. Hiermee is het mogelijk geworden tegen scherpe tarieven en met Low Latency breedbandig te connecteren met alle datacenters in Nederland welke i4Networks met hun netwerk heeft ontsloten.

Dit is voor ITB2 Datacenters de aanleiding om bij een nieuwe colocatie overeenkomst een gratis verbinding weg te geven naar één van de aangesloten datacenters.

Wij geven in totaal 15 gratis verbindingen weg. Wil jij hiervoor in aanmerking komen? Vul dan het formulier hiernaast in!

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Maak kans op een gratis verbinding

Per welke datum zou je een verbinding willen realiseren?

Nieuwsbericht

De Stentor: Datacenters als onderdeel van de cruciale infrastructuur van Nederland

In de Stentor verscheen in maart een interessant artikel over datacenters als onderdeel van de cruciale infrastructuur van Nederland. In deze tijd zijn datacenters van cruciaal voor de miljoenen thuiswerkers. Lees hieronder het complete artikel in de Stentor.

Deze datacenters zijn cruciaal voor alle miljoenen thuiswerkers: ‘Hier een storing en het hele kaartenhuis stort in elkaar’

Gamen, netflixen, digitaal vergaderen en online werken. Het kan dankzij grootschalige datacenters in onze regio. Cruciaal zijn ze, voor alle miljoenen thuiswerkers. ,,Maar toch staan wij IT’ers niet op de lijst met vitale beroepen.’’

Nu veel mensen door de coronacrisis noodgedwongen thuiszitten en -werken, neemt de hoeveelheid dataverkeer flink toe. Het internet draait overuren. ,,Een procent of 15 tot 20 extra’’, stelt Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association, de branchevereniging voor datacenters. Maar daar is genoeg bandbreedte voor. De internetproviders – de KPN’s en Ziggo’s van deze wereld – bevestigen dat; ze kunnen de vraag aan, maar stellen onderhoudswerkzaamheden soms uit.

Nederlandse datacenters vormen met hun talloze servers vol data en cruciale softwaresystemen van grote bedrijven, scholen en zorg- en overheidsinstellingen het fundament van het Nederlandse internet. Ook daar geldt: de huidige drukte op de digitale snelweg leidt niet tot opstoppingen. Toch zijn daar ook zorgen.

 

Cruciaal

Datacenter ITB2, gevestigd in Apeldoorn en Deventer, huisvest IT-systemen voor zakelijke klanten. ,,We zien een toename van het dataverkeer’’, stelt directeur-eigenaar Niels Hensen. ,,Maar er is voldoende capaciteit om dat op te vangen.’’

Onder zijn klanten bevinden zich gemeenten die onlinediensten aanbieden, zorginstellingen die werken met elektronische patiëntendossiers en bedrijven die betalingsverkeer regelen: cruciale partijen die koste wat kost ‘in de lucht’ moeten blijven. ,,We zien nu dat het nog een komen en gaan van systeembeheerders is om storingen te verhelpen of onderdelen te vervangen. Maar we zien ook dat er servers bijgeplaatst worden vanwege de drukte.’’

 

Niet op de lijst

Hensen: ,,Je ziet dat de ict in de gedachten van de overheid toch wat achterblijft. We staan niet op de lijst van bedrijven in vitale sectoren. De zorg is cruciaal, maar gebruikt de infrastructuur die bij ons staat. Als wij niet meer in de lucht zijn, komen onze klanten uit de cruciale sectoren – de mensen die werken met een elektronisch patiëntendossier, pinbetalingen regelen en dergelijke – in de problemen. Er is absoluut geen paniek, maar dit is waar wij ons nu het meest druk over maken. Want als er straks alsnog een lockdown komt en er is een storing bij een datacenter, stort het hele kaartenhuis in elkaar.’’

DDA-directeur Stijn Grove wijst erop dat praktisch elk bedrijf in Nederland dagelijks digitale diensten gebruikt en de impact van digitalisering op de Nederlandse economie enorm is. Grove: ,,Het is veel drukker dan voorheen. Alsof iedereen ineens de auto laat staan en de bus pakt. De miljoenen thuiswerkers kunnen dat doen dankzij de datacenters. Je ziet dat mensen erbij moeten en veel centers apparatuur bijplaatsen. Gelukkig hebben wij een robuust internet, met dubbele procedures, voorzieningen voor noodstroom en back ups en dergelijke. Datacenters, cloud- en netwerkbedrijven hebben het goed voor elkaar. En we zijn een risicomijdende branche, zagen al in januari dat corona een risico was en voorzien al weken dat er mogelijk een lockdown komt.

 

Digitaal doordraaien

,,Mochten er binnenkort weer strengere maatregelen volgen, dan hebben we alle datacenters nodig om bedrijven te helpen overleven en de samenleving digitaal te laten doordraaien.” Hensen en zijn collega’s pleiten er via de DDA dan ook voor om de datacenters op de lijst kritieke bedrijven te zetten; ook in geval van een lockdown moeten zij kunnen doorwerken.’’

Lees de online versie van dit bericht op de website van De Stentor.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Nieuwsbericht

BNR's Green Quest Award

ITB2 als duurzame datacenter leverancier genomineerd voor BNR’s Green Quest Award

 

Presentator Harm Edens is sinds september vorig jaar in het wekelijkse BNR Nieuwsradioprogramma The Green Quest op zoek naar ‘duurzame doeners van BV Nederland’. Bedrijven met een bewezen succesvol duurzaam en innovatief project kunnen door de ‘duurzaamheidsspecialisten’ in het programma een ‘Green Quest Award’ worden toegekend. Zojuist is bekend geworden dat de specialisten in het BNR Nieuwsradioprogramma ons datacenter in Apeldoorn officieel hebben genomineerd voor de Green Quest Award.

 

ICT-infrastructuren vormen een van de grootste mondiale energieverbruikers. Het plaatsen van ICT-apparatuur in een energie efficiënt en milieuvriendelijk datacenter is een belangrijke stap voor organisaties op weg naar serieuze energiebesparing. Iets wat veel verder gaat dan bijvoorbeeld een correcte afvalscheiding, of het afkopen van de impact op het milieu door alleen het gebruik van groene energie of het compenseren van CO2-uitstoot middels certificaten. ITB2 helpt organisaties om daadwerkelijk iets te doen aan het energieverbruik van hun ICT-infrastructuren.

ITB2 Datacenters is een Nederlands bedrijf met datacenters in Apeldoorn en Deventer. ITB2 hoopt het Green Team van BNR te kunnen overtuigen dat het  technisch gezien het maximale heeft gedaan om die energiebelasting, oftewel het datacenter stroomverbruik drastisch terug te dringen en als voorbeeld kan worden gezien voor de datacenter industrie.

ITB2 is één van de eerste datacenter bedrijven in Nederland die erin is geslaagd om zijn infrastructuur middels een uniek infrastructuurontwerp volledig op ‘indirect adiabatische koeling’ te laten draaien en daarmee enorme energie-efficiëntie voordelen – lees: stroomreductie – te behalen. ITB2 maakt geen gebruik van traditionele koelmethodes, ook niet als back-up voor de innovatieve koeling technologieën.

 

PUE-waarde, management commitment
ITB2 heeft bij de technologische innovatie op deze schaal binnen de datacenterbranche maximaal gebruik gemaakt van bestaande technologieën, ook uit andere sectoren. Daarnaast heeft een zekere durf vanuit het management ervoor gezorgd om er consequent voor te gaan en in de technische mogelijkheden van de huidige datacenter architectuur te geloven.

De efficiëntie van een datacenter wordt gemeten in PUE (Power Usage Efficiency). ITB2 heeft hiervoor een uitgebreid monitoringsysteem/meetnet geïnstalleerd in het stroom distributienetwerk in de datacenter infrastructuur. De energie-efficiëntie rekensom is als volgt. PUE is het uit het elektriciteitsnet opgenomen vermogen welke gedeeld wordt door het aan de IT last geleverde vermogen. Dit biedt een getal voor de efficiëntie van het ‘overhead’ energieverbruik.

Conventionele datacenters hebben een PUE (Power Usage Efectiveness) van rond de 1,7 of hoger. Al enige jaren stelt Amsterdam de eis dat nieuwe datacenters in deze regio een ontwerp-PUE moeten hebben van 1,3. ITB2 Datacenters heeft in haar datacenter in Apeldoorn een gemiddelde PUE weten te realiseren van 1,09 over de afgelopen 12 maanden. Daarbij zit zelfs een maand waarin de laagst gerealiseerde waarde 1,062 betreft. Dat zijn uiterst energie-efficiënte waarden, zeker wat betreft de schaalgrootte van de datacenter infrastructuur.

“Wij verbruiken veel minder stroom voor het huisvesten van IT-infrastructuren dan traditioneel ingerichte datacenters, zegt Niels Hensen, directeur en oprichter van ITB2 Datacenters. “Onze innovatie inspanningen kunnen er niet voor zorgen dat we totaal geen stroom meer verbruiken, maar we hebben het wel drastisch weten te reduceren. Voor de stroom die we wel gebruiken hebben we gekozen voor Nederlandse WaarborgWind windenergie, om CO2-neutraal te opereren en daarmee onze sterk beperkte CO2-uitstoot dus volledig te neutraliseren.”

 

Stijgende energie-efficiëntie
“Voordeel van onze huidige koelmethode, iets wat wij gaandeweg hebben ondervonden maar wat we van tevoren niet precies konden voorspellen, is dat bij hogere buitentemperaturen wij juist steeds efficiënter koelen,” zegt Hensen. “Dit in tegen stelling tot conventionele koelinstallaties die dan juist steeds minder efficiënt worden en op een gegeven moment er zelfs geheel mee stoppen. Bijkomend voordeel van onze koeltechniek is dat wij, in tegenstelling tot veel andere datacenters, totaal geen compressortechnieken, met de bijbehorende potentieel milieubelastende koelmiddelen, gebruiken – ook niet als back-up. Uit de maandelijkse meetrapportages blijkt dat dat de efficiëntie nog steeds verder stijgt naarmate de bezetting van ons datacenter toeneemt. Wij verwachten een eindwaarde van rond de 1.04 bij volledige bezetting”

“Wij zien dat de datacenter industrie nog steeds zeer behoudend is met het toepassen van nieuwe innovatieve technieken,” zegt Hensen. “De huidige discussie in de markt over het promoten van warmtehergebruik is slechts een tussenstap. De datacenter industrie zal zich bezig moeten gaan houden met het drastisch verminderen van het ‘overhead’ energieverbruik. Wij hopen met deze Green Quest Award nominatie ook andere datacenters te laten inzien dat serieuze innovatiedoelen bereikt kunnen worden zonder te kort te doen aan de hoge beschikbaarheidseisen waarmee datacenters te maken hebben.

Radiouitzending: 9 september 2019 om 15:00 uur op BNR

Op 22 juni 2020 kiest het Green Team de winnaar uit de genomineerden, aan wie vervolgens de eervolle Green Quest Award zal worden uitgereikt.

 

Lees hier de inzending: https://thegreenquest.nl/green-gallery/2-itb2-datacenters/

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

vlnr: Niels Hensen (Directeur ITB2 Datacenters), Jacqueline Cramer (juryvoorzitter en oud milieu-minister), Ton Backx (Hoogleraar Fotonica Tue), Harm Edens (Presentator Green Quest)