Blog

Twin datacenter: de voordelen van een datacenter op twee locaties

ITB2 Datacenters heeft twee datacenters, één in Apeldoorn en één in Deventer. Dat biedt interessante mogelijkheden voor jou als klant, bijvoorbeeld als het gaat om business-continuïteit. In deze tijd is het cruciaal dat jouw IT-omgeving en data altijd beschikbaar zijn. Downtime is uit den boze en kan jouw organisatie ernstig schaden. Dat voorkom je door data op te slaan op twee locaties: een twin datacenter-oplossing. In deze blog vertellen we je wat een twin datacenter is, wat de voordelen zijn, en waarom ITB2 een uitstekende twin-datacenter-oplossing biedt.

Een twin datacenter betekent dat jouw IT-omgeving verspreid is over twee datacenters, wat zorgt voor risicospreiding. Bijvoorbeeld als je infrastructuur op één plek wegvalt, of als data op één locatie verloren zijn gegaan. Er zijn twee opties als het om de inrichting van een twin datacenter gaat: een active-passive-setup (ook wel bekend als disaster recovery) of een active-active-setup. In de datacenters van ITB2 kun je natuurlijk beide setups inrichten.

De voordelen van een twin datacenter bij ITB2 in het kort:

  • risicospreiding over twee datacenters door een andere bestuurlijke invloed, verschillende netbeheerders en geografische invloeden;
  • ver genoeg gespreid voor maximale onafhankelijkheid, dichtbij genoeg voor comfortabel beheer;
  • volledig gefaciliteerd door voor-geconfigureerde, redundante no-latency-verbindingen (interconnect) tussen onze datacenters;
  • op elkaar afgestemde beheerwerkzaamheden tussen onze datacenters;
  • één contract, één aanspreekpunt, één factuur.

Voorwaarden voor een twin datacenter

Een kwalitatieve twin-datacenter-oplossing moet voldoen aan een aantal voorwaarden, die vooral met techniek te maken hebben. Het is belangrijk dat de twee datacenters onderling met elkaar verbonden zijn, om data razendsnel over te kunnen zetten. De afstand tussen de twee datacenters en het type verbinding zijn daarbij erg belangrijk. Hoe korter die afstand en hoe beter de verbinding, hoe succesvoller het twin datacenter.

De datacenters van ITB2 in Deventer en Apeldoorn bieden alle faciliteiten voor een hoge kwaliteit twin-datacenter-oplossing. Beide locaties liggen op korte afstand van elkaar, en zijn onderling met elkaar verbonden door een redundante, no-latency-verbinding.

Voordelen van het twin datacenter bij ITB2

De voordelen van een twin datacenter bij ITB2 zitten hem niet alleen in de techniek, maar ook in het gebruiksgemak. Doordat beide datacenters in beheer zijn van ITB2, kun je het onderhoud op beide locaties gemakkelijk op elkaar afstemmen. Je hebt één contract, één aanspreekpunt en één factuur.

Bovendien biedt het twin datacenter van ITB2 risicospreiding door andere bestuurlijke invloeden. Lokale regelgeving die in provincie Overijssel (Deventer) wordt ingevoerd, hoeft in Gelderland (Apeldoorn) niet van toepassing te zijn. Ook hoeft een probleem met de netbeheerder in Apeldoorn, geen problemen op te leveren voor het datacenter in Deventer. Dat geldt ook voor geografische invloeden: als er in Deventer een calamiteit plaatsvindt, beïnvloedt dat het datacenter in Apeldoorn hoogstwaarschijnlijk niet.

Ondanks deze bestuurlijke en geografische verschillen is de afstand tussen beide datacenters wel klein genoeg, zodat er geen latency is. Dat maakt het aantrekkelijk om jouw IT-omgeving in het twin datacenter van ITB2 te huisvesten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een twin datacenter bij ITB2? Neem gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Kunnen wij jou helpen?

Voornaam*
Achternaam*
Tel. nummer
Vraag en/of opmerking