Klantverhaal Info Support

ITB2 heeft veel technische kennis in huis, dat past goed bij Info Support

Info Support, een grote IT-dienstverlener uit Veenendaal, had voorheen verscheidene datacenters in de Randstad in gebruik – op vier verschillende locaties. Het management van Info Support wilde de IT infrastructuur voor haar klanten echter graag uit de Randstad weghalen, om het in de eigen regio te consolideren. Na tien regionale partijen in overweging te hebben genomen, koos Info Support voor het energie-efficiënte datacenter van ITB2 in Apeldoorn.

Info Support is een kennisintensieve IT-dienstverlener, met wekelijkse kennissessies voor het personeel en veel technische medewerkers; ongeveer 80 procent van hun mensen houdt zich bezig met applicatieontwikkeling, -beheer, -onderhoud en -management. Ze gingen dan ook  automatisch op zoek naar een datacenter partner die bij Info Support past; een partij die eveneens sterk technisch onderlegd is. ITB2 is zo’n bedrijf. Zelfs het management van ITB2 heeft veel technische kennis in huis. Daarnaast zijn de lijnen bij ITB2 kort, iets wat de onderlinge communicatie vergemakkelijkt.

De organisatie
Info Support is een specialist in het ontwikkelen, beheren en hosten van software op maat, met meer dan 400 medewerkers in dienst. Het hoofdkantoor van Info Support is gevestigd in Veenendaal, met een nevenvestiging in Mechelen in België.

Stretched datacenter model
Info Support heeft het datacenter van ITB2 in Apeldoorn uitgekozen om haar ‘Stretched Datacenter’ model onder te brengen. De datacenter infrastructuur van ITB2 vormt nu, tezamen met een reeds in gebruik zijnde infrastructuur bij BIT in Ede, de basis voor één virtueel en redundant datacenter met hoge uptime. Info Support heeft het aantal datacenters hiermee teruggebracht van vijf naar twee locaties.

Alle IT infrastructuur voor de klanten van Info Support, met een veelheid aan virtuele servers, is binnen het nieuwe datacenter concept ondergebracht in dit virtuele datacenter. Een dark fiber ring met redundant uitgevoerde glasvezelverbindingen tussen de datacenters in Apeldoorn en Ede, biedt Info Support de gewenste connectiviteit met hoge uptime garanties.

De afstand tussen het Apeldoornse datacenter van ITB2 en datacenter BIT in Ede is minder dan 60 kilometer. Dit maakt de twee locaties zeer geschikt voor huisvesting van het Stretched Datacenter concept van Info Support. De klant-specifieke fibers voor het redundante netwerk van Info Support zijn in de twee meet-me-rooms van ITB2 in Apeldoorn binnengebracht; zowel aan de oost- als westzijde van het datacenter is Info Support’s netwerk ontsloten. Omdat Info Support de verbindingen zelf belicht, is er nauwelijks sprake van latency tussen de datacenters. Hierdoor lijkt het alsof de twee datacenters vlak naast elkaar staan, terwijl er genoeg afstand is voor een maximale redundantie van de datacenter omgeving.

Nederlandse colocatie partner, boven NAP
Connectiviteit, security, systeemredundantie, (high-density) stroomvoorziening, schaalbaarheid en energie-efficiëntie waren vooraf prominente eisen die door Info Support aan de nieuw te kiezen aanbieder van Colocatie-/Housing diensten werden gesteld. Een andere belangrijke eis was dat het nieuwe datacenter te bereizen moest zijn vanuit Veenendaal en boven NAP moest liggen. Daarnaast moest de nieuwe datacenter partner een Nederlands bedrijf zijn, om er zeker van te zijn dat de data van klanten op Nederlands grondgebied zou blijven.

Het datacenter van ITB2 kon voldoen aan  alle kwaliteiten die op de wensen lijst van Info Support stonden. Het pand ligt boven NAP en de security maatregelen zijn zeer uitgebreid – met onder andere biometrie. Ook de ligging is perfect, met veel vrije ruimte eromheen. Bovendien is het datacenter super-clean. De klanten van Info Support vinden het tevens van belang dat het datacenter NEN 7510 en ISO/IEC 27001 gecertificeerd is, maar het belangrijkste is toch wel dat er een goede klik is tussen de directies van Info Support en ITB2.

Cloud dienstverlening

De uitrol van het Stretched Datacenter model betekent dat de beschikbaarheid en de performance van ‘de virtuele en cloud dienstverlening van Info Support aanzienlijk wordt verhoogd. Alle lagen van de dienstverlening van Info Support zijn in het Stretched Datacenter concept met elkaar verbonden – de virtuele machines, de internet connectiviteit, de security-laag, tot en met de Productie LAN en Management LAN. Een back-up kan dan instant plaatsvinden. Voor klanten betekent het concreet dat Info Support de allerhoogste SLA voor hen kunnen waarborgen, met uptime-garanties van wel 99,9 procent.”

Niet alleen op datacenter niveau heeft er consolidatie plaatsgevonden, ook op het niveau van de IT-infrastructuur binnen de racks is maximale efficiëntie aangebracht. De energiedichtheid is hoog, maar het totale energieverbruik is hierdoor laag. Energiezuinigheid is belangrijk voor Info Support en we stellen hierin ook hoge eisen aan de datacenter partner. ITB2, met een PUE van minder dan 1,1 voldoet hiermee ruimschoots aan de gestelde hoge eisen. Een dergelijke energiezuinigheid vind je bijna nergens.

Klantvraag
• Energie-efficiënt colocatie datacenter t.b.v. Stretched Datacenter model
• Ligging: boven NAP
• Locatie: Midden Nederland, buiten Randstad
• Gelijkgestemde colocatie partner met technische kwaliteiten
• Enterprise-niveau beveiliging
• High-density stroomvoorziening
• Schaalbare capaciteit colocatie en stroom
• NEN 7510 en ISO/IEC 27001 gecertificeerd

De oplossing van ITB2 Datacenters
ITB2 levert aan Info Support modulair in te richten racks met high-density stroomvoorziening in het energie-efficiënte (gecalculeerde PUE = 1,07) en streng beveiligde (o.a. gebruik biometrie) datacenter van ITB2 in Apeldoorn. De racks met de fysieke IT-infrastructuur van Info Support worden ondergebracht in afgesloten Cold Corridors®, waarbij koude en warme luchtstromen op energie-efficiënte wijze van elkaar worden gescheiden. De colocatie capaciteit en de stroomvoorziening zijn sterk schaalbaar, waardoor Info Support de garantie heeft dat deze datacenter infrastructuur in de toekomst met de eigen IT infrastructuur kan meegroeien.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Klantverhaal Solid Partners

Cloud services provider Solid Partners kiest voor ITB2's high-tech datacenter in Apeldoorn

Het management van Solid Partners, een landelijk opererende cloud- en virtualisatie services provider uit Deventer met een sterke aanwezigheid binnen retail en notariaat, zocht een datacenter aanbieder die op een centrale plek in Nederland – dichtbij huis – carrier-neutrale colocatie diensten kon bieden. De keuze viel op het energie-efficiënt ingerichte datacenter van ITB2 in Apeldoorn, een ‘high-tech’ datacenter aldus het management van Solid Partners.

“Ik geloof in de kracht van efficiënt gemanagede regionale datacenters met een goede connectiviteitsinfrastructuur,” zegt Herbert Voordes, algemeen directeur en eigenaar van Solid Partners. “Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn biedt ons een high-tech colocatie omgeving met de nieuwste en modernste datacenter technieken en de hoogste graad van beveiliging – op slechts 5 minuten rijden vanaf Deventer.”

De organisatie
Solid Partners begon in 2001 als lokaal georiënteerd automatiseringsbedrijf voor MKB bedrijven in de regio Deventer. Gaandeweg groeide het bedrijf uit tot een leverancier van cloud- en virtualisatie oplossingen met een eigen NOC (Network Operations Center) in Deventer en afnemers door heel Nederland – inclusief internationaal opererende klanten. Solid Partners is met name sterk vertegenwoordigd binnen de retailmarkt en het notariaat, waar betalingsveiligheid en de beveiliging van data enorm belangrijk zijn.

Het bedrijf heeft veel kennis in huis op het gebied van virtualisatie technologieën, waaronder XenServer (Citrix), VMware ESX en Microsoft Hyper-V. De cloud services provider levert behalve on-site automatiseringsdiensten een breed spectrum aan cloud gebaseerde Microsoft oplossingen, waaronder Exchange, Sharepoint, Lync, Office 365, maar bijvoorbeeld ook Citrix Desktop, Exact, en cloud-gebaseerde camera beveiligingsoplossingen; evenals hosted VoIP diensten en hosting infrastructuur oplossingen waaronder VPS en colocatie.

Innovatieve technologieën
Het management van Solid Partners gebruikte in eerste instantie een datacenter in respectievelijk Amsterdam en Enschede om de veelal cloud gebaseerde diensten door heel Nederland te kunnen leveren. De cloud provider uit Deventer zocht echter naar een datacenter aanbieder die op een centrale plek in Nederland – dichter bij huis dus – carrier-neutrale colocatie diensten kon bieden. Het gebruik van meerdere datacenters is voor Solid Partners tevens belangrijk omdat het binnen de notariële omgeving een wettelijke vereiste is om data op twee verschillende locaties op te slaan.

Solid Partners koos uiteindelijk voor ITB2, voor het energie-efficiënt ingerichte datacenter van ITB2 in Apeldoorn – met een gecalculeerde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07. De uiterst energiezuinige PUE-waarde en de innovatieve technologieën die in het datacenter worden gebruikt, werden in 2013 nog beloond met een finaleplek bij de internationale DatacenterDynamics EMEA Awards.

Datacenter dichtbij
“Een datacenter dichtbij de hoofdvestiging in Deventer is belangrijk voor ons,” zegt Herbert Voordes. “De cloud services maken namelijk een steeds groter deel uit van ons totale automatiseringsaanbod. Het betekent dat we steeds meer diensten online en daarmee gecentraliseerd vanuit het datacenter aan klanten leveren. De engineers van Solid Partners moeten dus regelmatig een keer in het datacenter werkzaamheden uitvoeren en daarom mogen de aanrijtijden niet te groot zijn.”

Nog een argument om voor een datacenter dichtbij Deventer te kiezen, heeft volgens Voordes te maken met de latency. “Onze core business halen we van oudsher uit de stedendriehoek – Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Een sterk groeiende business voor ons is de levering van Citrix desktops en veel van deze klanten bevinden zich binnen de stedendriehoek. Hoe meer afstand tussen de desktops die bij de klant staan en het datacenter, hoe hoger de latency. In die zin is het aantrekkelijker voor ons om een datacenter in Apeldoorn te hebben, in plaats van in Amsterdam of Enschede.”

De algemeen directeur van Solid Partners was vooraf enigszins bekend met ITB2. Hij kende het management van ITB2 Datacenters al vanuit de business-community in Deventer. Ook was hij in het verleden al eens wezen kijken in het datacenter dat ITB2 in Deventer exploiteert.

“Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf nog niet in het datacenter van ITB2 in Apeldoorn ben geweest,” zegt Voordes. “In het geval van Apeldoorn ben ik volledig afgegaan op de lovende woorden van mijn collega’s; van onze operationeel directeur en enkele engineers. Zij hebben mij laten weten dat het datacenter in Apeldoorn eersteklas kwaliteit is met gebruik van de modernste, bewezen technologieën. Alles is zeer redundant uitgevoerd. Voor onze klanten binnen notariaat en retail is dat belangrijk – omdat het zorgt voor continuïteit en hoge up-time. En de locatie is geweldig, met een goede ontsluiting bij het knooppunt van de A1 en A50.”

Connectiviteit en beveiliging
“Onze operationeel directeur was laaiend enthousiast en zwaar onder de indruk van het datacenter dat door ITB2 in Apeldoorn is ontwikkeld,” zegt Voordes. “Daarnaast is connectiviteit en ook de beveiliging voor ons belangrijk. Bij het datacenter in Apeldoorn zijn die voorzieningen perfect voor elkaar. Met behulp van biometrie is bijvoorbeeld de hoogste graad van beveiliging aangebracht. Ook de engineers die de apparatuur moesten plaatsen, die internationaal al heel wat datacenters van binnen hebben gezien, waren zeer enthousiast. Mijn conclusie was daarom, als meerdere mensen van Solid Partners zó enthousiast zijn dan moet het wel high-tech zijn.”

De algemeen directeur benadrukt dat een betrouwbare en stabiele datacenter partner belangrijk is voor de dienstverlening van Solid Partners. “Wij leveren al sinds 2004 diensten gecentraliseerd vanuit het datacenter en hebben zelf veel ICT kennis in huis, maar het speelveld binnen ICT is zo breed geworden dat je niet alles meer zelf kunt doen. Datacenter beheer is een expertise geworden. Daarom is het superbelangrijk dat je als ICT dienstverlener een goede partner zoekt waar je zorgeloos de ICT infrastructuur kunt onderbrengen. Het prettige aan ITB2 is bovendien dat het net als Solid Partners een organisatie is met weinig overhead waarmee je snel kunt schakelen.”

De heldere positionering van ITB2 Datacenters binnen de ICT toeleveringsketen was voor Solid Partners eveneens belangrijk. Voordes: “De dienstverlening van ITB2 stopt waar wij verder gaan, en andersom. Racks met goede connectiviteit, maximale redundantie in stroomvoorziening en beveiliging, dat zijn zaken waar ITB2 goed in is. Dat is een specialisme en zeker niet onze core business. Wijzelf zijn goed in cloud-gebaseerde diensten op het gebied van kantoorautomatisering. Dat ITB2 alleen colocatie doet is voor ons belangrijk. Wij nemen onze klanten namelijk regelmatig mee naar het datacenter. Als channel partners moet je elkaar in zo’n geval 100 procent kunnen vertrouwen, je moet geen concurrenten van elkaar zijn. Gelukkig is de channel positionering van ITB2 volledig helder.”

Klantvraag
• Colocatie op een centrale locatie in Nederland
• Goede connectiviteit
• Redundante stroomvoorziening
• Goede beveiliging
• Datacenter partner waarmee snel geschakeld kan worden
• Heldere channel positionering datacenter dienstverlener

De oplossing van ITB2 Datacenters
ITB2 biedt Solid Partners verschillende racks in zijn award-winnende datacenter in Apeldoorn – binnen een afgesloten aisle containment omgeving, waarmee luchtstromen in het datacenter op zeer energie-efficiënte wijze van elkaar worden gescheiden. De ICT infrastructuur van Solid Partners heeft dankzij de uitgebreide connectiviteit in het Apeldoornse datacenter een buitengewoon goed bereik door heel Nederland. Redundantie in de stroomvoorziening en de hoogste graad van beveiliging zorgen voor een maximale up-time, iets wat belangrijk is voor de cloud gebaseerde desktops die Solid Partners levert.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Klantverhaal Mediafiler

ITB2's NEN 7510 certificering helpt MediaFiler om SaaS applicatie internationaal binnen Zorg uit te rollen

MediaFiler, een in Apeldoorn gevestigd en internationaal opererend Media Asset Management platform, was op zoek naar een nieuwe colocatie partner – het liefst in de regio Apeldoorn. De eigen engineers kunnen in dat geval snel en gemakkelijk de IT infrastructuur beheren. De keuze viel op ITB2 Datacenters vanwege de NEN 7510 certificering, een certificering die zorginstellingen tegenwoordig als voorwaarde stellen.

“Ziekenhuizen en andere instellingen binnen de gezondheidszorg vragen erom, om NEN 7510,” zegt Berry Uilkema, CEO van MediaFiler, een bedrijf met klanten zoals VUmc, AMC, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum. “Naast basiscertificeringen zoals ISO 9001 en 27001, vinden deze zorginstellingen het belangrijk dat het datacenter waarin onze beeldbank is gehuisvest NEN 7510 compliant is.”

“Omdat wij op zoek waren naar een nieuwe colocatie partner, ben ik online gaan kijken naar een Tier 3 colocatie aanbieder met een uitwijklocatie die in het bezit is van de NEN 7510 certificering,” zegt Uilkema. “Ook energie-efficiëntie was een belangrijke eis van ons. ITB2 blijkt een van de weinige datacenters in Nederland die aan de NEN 7510 normering voldoet, terwijl zij energiezuinig opereren en tevens aan alle andere criteria tegemoetkomen. Het biedt ons de mogelijkheid om de kwaliteit van onze dienstverlening binnen de zorgsector nog beter te garanderen, en onze speciaal voor de Zorg ontwikkelde versie van de applicatie internationaal verder uit te rollen.”

Over het SaaS platform
MediaFiler is een Software-as-a-Service (SaaS) platform waarmee organisaties al hun mediabestanden gecentraliseerd kunnen opslaan, doorzoeken en managen. Van oudsher staat een dergelijk platform bekend als een beeldbank, inmiddels wordt het ook wel een ‘Media Asset Management’ platform genoemd. De soorten media die opgeslagen en doorzocht kunnen worden, lopen uiteen van foto’s en video’s tot aan pdf-bestanden en documenten met huisstijlen.

MediaFiler is gevestigd in Apeldoorn en bedient een internationaal klantenportfolio.
De softwareoplossing van MediaFiler is oorspronkelijk ontwikkeld voor Theologische Universiteit Kampen en Princeton University in de Verenigde Staten, om hun onderzoeksgegevens via een online platform te kunnen opslaan en doorzoekbaar te maken. MediaFiler heeft de software vervolgens doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor een brede groep klanten. MediaFiler biedt zowel maatwerk als enkele branchegerichte oplossingen, waaronder Media Asset Management platformen voor Zorg, Onderwijs en MarCom.

Beveiliging datacenter Apeldoorn
De basis IT infrastructuur van MediaFiler is ondergebracht in het streng beveiligde datacenter van ITB2 in Apeldoorn. Daarbij gaat het onder andere om servers en netwerkapparatuur, welke in eigen beheer door engineers van MediaFiler worden geïnstalleerd en onderhouden. Het datacenter van ITB2 in Deventer, op 14 kilometer afstand van het datacenter in Apeldoorn, wordt als uitwijklocatie gebruikt. Met dit datacenter ontwerp inclusief off-site back-up is MediaFiler in staat om maximale redundantie te creëren en de IT infrastructuur ononderbroken te laten doordraaien in geval van calamiteiten.

De beslissing van MediaFiler om een colocatie datacenter leverancier dichtbij huis te nemen, is een bewuste keuze. Voor verschillende Nederlandse overheidsklanten van MediaFiler is het namelijk belangrijk om te weten waar hun data staat. Uilkema: “Op deze manier weten zij precies onder welke wetgeving het valt, voor een recent toegevoegde overheidsorganisatie was dat zelfs een keiharde eis.”

“Door het platform op Nederlandse bodem met eigen engineers continue te fine-tunen en onze performance zo hoog mogelijk te houden, kunnen wij ons bovendien in de markt onderscheiden,” zegt Uilkema. “Het platform is daardoor bijzonder snel. Wanneer wij echter voor een datacenter in Amsterdam zouden kiezen, dan ben je eerst een uur tijd kwijt aan reizen.”

De datacenters van ITB2 bevinden zich dichtbij het hoofdkantoor van MediaFiler in Apeldoorn, waardoor hun engineers snel ter plaatse kunnen zijn. “In het datacenter moeten onze engineers ook snel en gemakkelijk zichzelf toegang kunnen verschaffen tot onze servers en de netwerkomgeving. Dat vergemakkelijkt hun werkzaamheden. Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn is streng beveiligd, met biometrische scanners en weging in de toegangsconsoles. De beveiliging is helemaal top, en toch is het zeer toegankelijk. De procedures zijn gemakkelijk te doorlopen.

Connectiviteit Europa
Een kwalitatief goede internationale connectiviteit was een belangrijke voorwaarde voor MediaFiler om met ITB2 Datacenters in zee te gaan. Het Media Asset Management platform bedient namelijk veel internationale klanten, in Europa maar ook erbuiten waaronder Midden- en Zuid-Amerika.

In Nederland heeft MediaFiler behalve ziekenhuizen ook Wolters Kluwer, NTR, Eneco en Bayer in het klantenportfolio, alsook Universiteit Twente, Provincie Flevoland en Gemeente Eindhoven. In Italië behoort Endesa Energía – een grote energiemaatschappij – tot de klantenkring, terwijl MediaFiler in Spanje en Duitsland onder andere RTV Espagne en Landschaftsverband Rheinland bedient.

“De beschikbare connectiviteit wereldwijd en de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding, waren belangrijke voorwaarden om onze IT infrastructuur in de datacenters van ITB2 onder te brengen,” zegt Uilkema. “Bij ITB2 hebben we een dedicated internetverbinding kunnen inrichten en de snelheid daarvan is subliem. Om de totale performance van onze SaaS oplossing te kunnen garanderen, doen we het beheer van de servers zelf. Het overall resultaat qua snelheid en stabiliteit bij ITB2 is geweldig.”

Tot slot biedt de datacenter omgeving van ITB2 tevens energie-efficiëntie, iets waar de verschillende overheidsklanten van MediaFiler eveneens hoge eisen aan stellen. Het datacenter in Apeldoorn heeft een gecalculeerde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07, wat zeer energiezuinig is. Daarnaast maakt het datacenter voor 100 procent gebruik van windenergie – WaarborgWind van leverancier Scholt Energy, welke is voorzien van een Milieukeur certificering.

Klantvraag
• Colocatie datacenter in de regio Apeldoorn
• NEN 7510 certificering (zorgsector)
• Strenge beveiliging
• Kwalitatief goede en stabiele internationale connectiviteitsopties
• Gemakkelijk toegankelijk voor engineers
• Mogelijkheid voor uitwijklocatie / back-up
• Energie-efficiënte datacenter omgeving

De oplossing van ITB2 Datacenters
ITB2 biedt MediaFiler colocatie rackspace in zijn award-winnende datacenter in Apeldoorn. De NEN 7510 certificering zorgt ervoor dat MediaFiler zijn SaaS applicatie binnen de zorg verder kan uitrollen en de dienstverlening voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen kan garanderen. Afgesloten aisle containment systemen zorgen ervoor dat koude en warme luchtstromen op zeer energie-efficiënte wijze van elkaar worden gescheiden. Internationale connectiviteit in het datacenter biedt MediaFiler de mogelijkheid om zijn klanten wereldwijd dezelfde performance te bieden. Het datacenter van ITB2 in Deventer wordt door MediaFiler gebruikt als uitwijklocatie, waardoor de oplossing maximaal redundant is uitgevoerd.

www.mediafiler.nl

Terug naar overzicht
Deel dit artikel: