Blog

Waarom steeds meer datacenters zich buiten Amsterdam vestigen

Latency en connectiviteit in de regio doen niet onder voor knooppunt Amsterdam

Al sinds de opkomst van datacenters in Nederland wordt Amsterdam als hét internetknooppunt gezien. De razendsnelle verbinding zorgt ervoor dat het merendeel van de internationale (tech)bedrijven zich concentreert rond deze hub. Voor hen zijn de latency en connectiviteit altijd doorslaggevende factoren geweest, maar zijn deze nog steeds zo relevant? En hoe zit dit voor regionale mkb’ers en lokale overheden?

72 procent van het vloeroppervlak van de Nederlandse datacenters bevindt zich in de regio Amsterdam, zo stelt het Dutch Data Center Report 20191. De Nederlandse hoofdstad huisvest de grootste colocatie- en hyperscale-markt van Europa, en streefde als internetknooppunt in de afgelopen jaren Frankfurt, Parijs en in 2018 zelfs Londen voorbij.

Deze enorme expansie is het gevolg van de razendsnelle mondiale digitalisering en de opkomst van grote cloud- en technologiebedrijven. Dat ook de regionale datacenters in de lift zitten, heeft een andere oorzaak. Deze groei is vooral te danken aan de enorme toename in data, die ervoor zorgde dat de datacenterbranche in omvang verdubbelde gedurende de afgelopen vijf jaar².

Latency
De netwerkinfrastructuur voor heel Nederland is inmiddels van een uitzonderlijk hoog niveau dankzij technologische vooruitgang. Moderne glasvezeltechnologie maakt het mogelijk dat datacenters in de provincie op slechts enkele milliseconden van de belangrijkste Internet Exchanges liggen. Voor veel lokale bedrijven en overheden is de latency te verwaarlozen, omdat deze in de regio zoveel verlaagd is.

Deze regionale organisaties zijn ondertussen steeds afhankelijker van online dienstverlening en laten hun kritische bedrijfsprocessen draaien in (externe) datacenters3. Zij kiezen ervoor hun servers en connecties te outsourcen en willen hun apparatuur dichtbij hebben, zodat ze voor onderhoud snel ter plaatse kunnen zijn4. Datacenters zijn er lang niet meer alleen voor de grote tech-bedrijven.

Connectiviteit
Naast latency, is ook connectiviteit niet langer een doorslaggevend argument om te kiezen voor colocatie in datacenters rond Amsterdam5. Alle regionale partijen die lid zijn van de DDA, waaronder ITB2 Datacenters, zijn namelijk carrier-neutraal. Vele bieden IX-diensten.

Daarnaast is reistijd een steeds belangrijker criterium geworden bij het kiezen van een datacenter. Zeker als je naar het uurloon van de gemiddelde ICT’er kijkt, wil je niet dat ze een groot deel van hun tijd op de weg moeten doorbrengen. Kleinere, regionale datacenters bieden bovendien een persoonlijkere benadering en voorkomen dat je moet bellen met een onpersoonlijke helpdesk.

De bovengenoemde voordelen en trends hebben ervoor gezorgd dat er een aantal nieuwe regionale groeikernen voor datacenters is ontstaan: Groningen, Eindhoven en Apeldoorn6. Deze partijen verkiezen de potentie van de provincie boven het overvolle Amsterdam. De datacenters liggen boven NAP en de grond is er goedkoper. Deze aspecten vertalen zich door naar de tarieven.

Overweeg je de servers te verhuizen naar een (ander) datacenter? Download dan gratis het e-book 10 criteria waarop je moet letten bij de keuze voor een datacenter. Voor vrijblijvend advies en een rondleiding door ons datacenter, neem contact op met ITB2 Datacenters.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Download het e-book