Klantverhaal Solid Partners

Cloud services provider Solid Partners kiest voor ITB2's high-tech datacenter in Apeldoorn

Het management van Solid Partners, een landelijk opererende cloud- en virtualisatie services provider uit Deventer met een sterke aanwezigheid binnen retail en notariaat, zocht een datacenter aanbieder die op een centrale plek in Nederland – dichtbij huis – carrier-neutrale colocatie diensten kon bieden. De keuze viel op het energie-efficiënt ingerichte datacenter van ITB2 in Apeldoorn, een ‘high-tech’ datacenter aldus het management van Solid Partners.

“Ik geloof in de kracht van efficiënt gemanagede regionale datacenters met een goede connectiviteitsinfrastructuur,” zegt Herbert Voordes, algemeen directeur en eigenaar van Solid Partners. “Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn biedt ons een high-tech colocatie omgeving met de nieuwste en modernste datacenter technieken en de hoogste graad van beveiliging – op slechts 5 minuten rijden vanaf Deventer.”

De organisatie
Solid Partners begon in 2001 als lokaal georiënteerd automatiseringsbedrijf voor MKB bedrijven in de regio Deventer. Gaandeweg groeide het bedrijf uit tot een leverancier van cloud- en virtualisatie oplossingen met een eigen NOC (Network Operations Center) in Deventer en afnemers door heel Nederland – inclusief internationaal opererende klanten. Solid Partners is met name sterk vertegenwoordigd binnen de retailmarkt en het notariaat, waar betalingsveiligheid en de beveiliging van data enorm belangrijk zijn.

Het bedrijf heeft veel kennis in huis op het gebied van virtualisatie technologieën, waaronder XenServer (Citrix), VMware ESX en Microsoft Hyper-V. De cloud services provider levert behalve on-site automatiseringsdiensten een breed spectrum aan cloud gebaseerde Microsoft oplossingen, waaronder Exchange, Sharepoint, Lync, Office 365, maar bijvoorbeeld ook Citrix Desktop, Exact, en cloud-gebaseerde camera beveiligingsoplossingen; evenals hosted VoIP diensten en hosting infrastructuur oplossingen waaronder VPS en colocatie.

Innovatieve technologieën
Het management van Solid Partners gebruikte in eerste instantie een datacenter in respectievelijk Amsterdam en Enschede om de veelal cloud gebaseerde diensten door heel Nederland te kunnen leveren. De cloud provider uit Deventer zocht echter naar een datacenter aanbieder die op een centrale plek in Nederland – dichter bij huis dus – carrier-neutrale colocatie diensten kon bieden. Het gebruik van meerdere datacenters is voor Solid Partners tevens belangrijk omdat het binnen de notariële omgeving een wettelijke vereiste is om data op twee verschillende locaties op te slaan.

Solid Partners koos uiteindelijk voor ITB2, voor het energie-efficiënt ingerichte datacenter van ITB2 in Apeldoorn – met een gecalculeerde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07. De uiterst energiezuinige PUE-waarde en de innovatieve technologieën die in het datacenter worden gebruikt, werden in 2013 nog beloond met een finaleplek bij de internationale DatacenterDynamics EMEA Awards.

Datacenter dichtbij
“Een datacenter dichtbij de hoofdvestiging in Deventer is belangrijk voor ons,” zegt Herbert Voordes. “De cloud services maken namelijk een steeds groter deel uit van ons totale automatiseringsaanbod. Het betekent dat we steeds meer diensten online en daarmee gecentraliseerd vanuit het datacenter aan klanten leveren. De engineers van Solid Partners moeten dus regelmatig een keer in het datacenter werkzaamheden uitvoeren en daarom mogen de aanrijtijden niet te groot zijn.”

Nog een argument om voor een datacenter dichtbij Deventer te kiezen, heeft volgens Voordes te maken met de latency. “Onze core business halen we van oudsher uit de stedendriehoek – Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Een sterk groeiende business voor ons is de levering van Citrix desktops en veel van deze klanten bevinden zich binnen de stedendriehoek. Hoe meer afstand tussen de desktops die bij de klant staan en het datacenter, hoe hoger de latency. In die zin is het aantrekkelijker voor ons om een datacenter in Apeldoorn te hebben, in plaats van in Amsterdam of Enschede.”

De algemeen directeur van Solid Partners was vooraf enigszins bekend met ITB2. Hij kende het management van ITB2 Datacenters al vanuit de business-community in Deventer. Ook was hij in het verleden al eens wezen kijken in het datacenter dat ITB2 in Deventer exploiteert.

“Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf nog niet in het datacenter van ITB2 in Apeldoorn ben geweest,” zegt Voordes. “In het geval van Apeldoorn ben ik volledig afgegaan op de lovende woorden van mijn collega’s; van onze operationeel directeur en enkele engineers. Zij hebben mij laten weten dat het datacenter in Apeldoorn eersteklas kwaliteit is met gebruik van de modernste, bewezen technologieën. Alles is zeer redundant uitgevoerd. Voor onze klanten binnen notariaat en retail is dat belangrijk – omdat het zorgt voor continuïteit en hoge up-time. En de locatie is geweldig, met een goede ontsluiting bij het knooppunt van de A1 en A50.”

Connectiviteit en beveiliging
“Onze operationeel directeur was laaiend enthousiast en zwaar onder de indruk van het datacenter dat door ITB2 in Apeldoorn is ontwikkeld,” zegt Voordes. “Daarnaast is connectiviteit en ook de beveiliging voor ons belangrijk. Bij het datacenter in Apeldoorn zijn die voorzieningen perfect voor elkaar. Met behulp van biometrie is bijvoorbeeld de hoogste graad van beveiliging aangebracht. Ook de engineers die de apparatuur moesten plaatsen, die internationaal al heel wat datacenters van binnen hebben gezien, waren zeer enthousiast. Mijn conclusie was daarom, als meerdere mensen van Solid Partners zó enthousiast zijn dan moet het wel high-tech zijn.”

De algemeen directeur benadrukt dat een betrouwbare en stabiele datacenter partner belangrijk is voor de dienstverlening van Solid Partners. “Wij leveren al sinds 2004 diensten gecentraliseerd vanuit het datacenter en hebben zelf veel ICT kennis in huis, maar het speelveld binnen ICT is zo breed geworden dat je niet alles meer zelf kunt doen. Datacenter beheer is een expertise geworden. Daarom is het superbelangrijk dat je als ICT dienstverlener een goede partner zoekt waar je zorgeloos de ICT infrastructuur kunt onderbrengen. Het prettige aan ITB2 is bovendien dat het net als Solid Partners een organisatie is met weinig overhead waarmee je snel kunt schakelen.”

De heldere positionering van ITB2 Datacenters binnen de ICT toeleveringsketen was voor Solid Partners eveneens belangrijk. Voordes: “De dienstverlening van ITB2 stopt waar wij verder gaan, en andersom. Racks met goede connectiviteit, maximale redundantie in stroomvoorziening en beveiliging, dat zijn zaken waar ITB2 goed in is. Dat is een specialisme en zeker niet onze core business. Wijzelf zijn goed in cloud-gebaseerde diensten op het gebied van kantoorautomatisering. Dat ITB2 alleen colocatie doet is voor ons belangrijk. Wij nemen onze klanten namelijk regelmatig mee naar het datacenter. Als channel partners moet je elkaar in zo’n geval 100 procent kunnen vertrouwen, je moet geen concurrenten van elkaar zijn. Gelukkig is de channel positionering van ITB2 volledig helder.”

Klantvraag
• Colocatie op een centrale locatie in Nederland
• Goede connectiviteit
• Redundante stroomvoorziening
• Goede beveiliging
• Datacenter partner waarmee snel geschakeld kan worden
• Heldere channel positionering datacenter dienstverlener

De oplossing van ITB2 Datacenters
ITB2 biedt Solid Partners verschillende racks in zijn award-winnende datacenter in Apeldoorn – binnen een afgesloten aisle containment omgeving, waarmee luchtstromen in het datacenter op zeer energie-efficiënte wijze van elkaar worden gescheiden. De ICT infrastructuur van Solid Partners heeft dankzij de uitgebreide connectiviteit in het Apeldoornse datacenter een buitengewoon goed bereik door heel Nederland. Redundantie in de stroomvoorziening en de hoogste graad van beveiliging zorgen voor een maximale up-time, iets wat belangrijk is voor de cloud gebaseerde desktops die Solid Partners levert.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel: