Blog

Hoeveel water gebruikt een datacenter? Minder dan je denkt!

Om een datacenter voldoende koel te houden, wordt steeds vaker water gebruikt. Met name na de droge zomer kwam het forse watergebruik van datacenters in het nieuws. Moderne koelmethodes kunnen het waterverbruik van een datacenter echter sterk terugbrengen. In deze blog leggen we uit hoeveel water datacenters écht gebruiken, hoe belangrijk de juiste koelmethode is, en hoe ITB2 Datacenters het verbruik tot het minimum beperkt.

Het waterverbruik van datacenters haalt geregeld de kranten. Zo kopte het Noordhollands Dagblad afgelopen zomer zelfs dat ‘waterslurpende’ datacenters de levering van drinkwater in gevaar kunnen brengen.

In werkelijkheid ligt dit genuanceerder. Volgens het CBS gebruiken datacenters maximaal 1 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar. Dat is 0,088 procent van de totale leidingwater-consumptie in Nederland. In het leveringsgebied van waterbedrijf PWN, waar veel datacenters staan, ligt dat percentage van verbruik aanzienlijk hoger: 0,6 procent. Daarnaast valt dit watergebruik vaak samen met droge periodes, of andere momenten van grote vraag.

Toch kunnen niet alle datacenters over één kam worden geschoren als het over waterverbruik gaat. Of er sprake is van verspilling hangt namelijk sterk af van de koelmethode, en hoe deze methode wordt toegepast.

Koelingmethode essentieel voor waterverbruik datacenters

Het beperken van waterverbruik hangt in eerste instantie af van de efficiëntie van het koelproces. ITB2 zet daarom adiabatische koeling in. Voor deze methode wordt de warme binnenlucht in een warmtewisselaar (gescheiden van de buitenlucht) indirect tegen de koudere buitenlucht afgekoeld. Bij een hogere buitentemperatuur wordt dit ondersteund door waterverdamping in de buitenluchtstroom.

Dit natuurlijke proces van verdamping is veel efficiënter dan een standaard compressorkoeling. Bij adiabatische koeling komt het grootste gedeelte van het koelvermogen voort uit verdamping, terwijl bij een conventionele koeling een compressor wordt ingezet die veel energie gebruikt.

ITB2 kan het natuurlijke koelproces superefficiënt laten verlopen, door gebruik te maken van een installatie met veel configuratiemogelijkheden. Hoewel dat misschien meer aandacht vereist dan een installatie waarvan je alleen de temperatuur hoeft in te stellen, geeft het wél de mogelijkheid om duurzame afwegingen te maken in het operationele (koel)proces. Door voortdurend aandacht te besteden aan efficiëntie in het operationele proces, wordt het water- en energieverbruik geoptimaliseerd.

Water hergebruiken in datacenters

Niet al het water verdampt; een gedeelte valt terug en blijft als water achter. Het meerdere malen inzetten van dat water voor koeling wordt vaak gezien als een manier om water te besparen.

Daarvoor moeten er echter chemicaliën worden toegevoegd. Dit restwater mag daarom niet meer in de natuur worden geïnfiltreerd, als het na een paar cycli ververst moet worden. Het gaat het vuilwaterriool in.

ITB2 gebruikt water maar één keer en verontreinigt het niet. Daarnaast doen we er alles aan om het waterverbruik te beperken. Water dat niet meedoet in het verdampingsproces wordt teruggeven aan de natuur, door het te infiltreren in de grond.

Door de ruime aandacht die ITB2 Datacenters aan het koelproces schenkt, komt het totale waterverbruik neer op het verbruik van ongeveer 17 huishoudens per jaar. Vanuit onze intrinsieke motivatie om duurzaam te zijn, besteden we daar graag wat extra aandacht aan.

Ben jij op zoek naar een duurzaam datacenter, en wil je weten wat belangrijke aandachtspunten zijn? Download dan gratis de checklist ‘Hier moet je op letten als je een duurzaam datacenter zoekt’.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel:

Kunnen wij jou helpen?

Voornaam*
Achternaam*
Tel. nummer
Vraag en/of opmerking