Waarom steeds meer datacenters zich buiten Amsterdam vestigen
Al sinds de opkomst van datacenters in Nederland wordt Amsterdam als dé vestigingslocatie hiervoor gezien. Het hier aanwezige razendsnelle internetknooppunt zorgt ervoor dat het merendeel van de internationale (tech)bedrijven zich concentreert rond deze hub. Voor hen zijn de latency en connectiviteit altijd doorslaggevende factoren geweest, maar zijn deze nog steeds zo relevant? En hoe zit dit voor regionale MKB-bedrijven en lokale overheden? In deze blog gaan we in op de voordelen van een datacenter buiten de regio Amsterdam.
73 procent van het vloeroppervlak van de Nederlandse datacenters bevindt zich rondom Amsterdam, zo stelt het Dutch Data Center Report 2022. De Nederlandse hoofdstad huisvest de grootste colocatie- en hyperscale-markt van Europa, en streefde als internetknooppunt in de afgelopen jaren Frankfurt, Parijs en in 2018 zelfs Londen voorbij.
Deze enorme expansie is het gevolg van de razendsnelle mondiale digitalisering en de opkomst van grote cloud- en technologiebedrijven. Dat ook de regionale datacenters in de lift zitten, heeft een andere oorzaak. Deze groei is vooral te danken aan de enorme toename in data.
Latency
De netwerkinfrastructuur voor heel Nederland is inmiddels van een uitzonderlijk hoog niveau, dankzij technologische vooruitgang. Moderne glasvezeltechnologie maakt het mogelijk dat datacenters in geheel Nederland op slechts enkele milliseconden liggen van de belangrijkste Internet Exchanges. Voor veel lokale bedrijven en overheden is daardoor de latency te verwaarlozen.
Deze regionale organisaties worden ondertussen steeds afhankelijker van online dienstverlening en laten hun kritische bedrijfsprocessen draaien in (externe) datacenters. Zij kiezen ervoor hun servers en connecties te outsourcen en willen hun apparatuur dichtbij hebben, zodat ze voor onderhoud snel ter plaatse kunnen zijn. Datacenters zijn er lang niet meer alleen voor de grote tech-bedrijven.
Connectiviteit
Naast latency, is ook connectiviteit niet langer een doorslaggevend argument om te kiezen voor colocatie in datacenters rond Amsterdam. Nagenoeg alle datacenters, waaronder ITB2 Datacenters, zijn carrier-neutraal en bieden Internet Exchanges diensten.
Daarnaast is reistijd een steeds belangrijker criterium geworden bij het kiezen van een datacenter. Zeker als je naar het uurloon van de gemiddelde ICT’er kijkt, wil je niet dat ze een groot deel van hun tijd op de weg moeten doorbrengen. Kleinere, regionale datacenters bieden bovendien een persoonlijkere benadering, en voorkomen dat je moet bellen met een onpersoonlijke helpdesk.
De bovengenoemde voordelen en trends hebben ervoor gezorgd dat er een aantal nieuwe regionale groeikernen voor datacenters is ontstaan: Groningen, Eindhoven en Apeldoorn. Deze partijen verkiezen de potentie van de regio boven het overvolle Amsterdam. De datacenters liggen boven NAP en de grond is er goedkoper. Deze aspecten vertalen zich door naar de aantrekkelijkere tarieven die regionale datacenters hanteren.
Overweeg je de servers te verhuizen naar een (ander) datacenter? Download dan gratis het e-book 10 criteria waarop je moet letten bij de keuze voor een datacenter. Voor vrijblijvend advies en een rondleiding door ons datacenter, neem contact op met ITB2 Datacenters.