Klantverhaal Sandd

Postbedrijf Sandd brengt IT infrastructuur onder bij ITB2 Datacenters

Sandd, aanbieder van zakelijke postdiensten, heeft zijn IT infrastructuur ondergebracht in het energie-efficiënte datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn. ITB2 levert colocatie diensten, netwerk services, firewall technologie en 24x7x365 monitoring support voor de IT infrastructuur van Sandd.

De organisatie
Sandd (Sort and Deliver) richt zich op de bezorging van geadresseerd drukwerk (magazines, direct mail en bankafschriften) voor heel zakelijk Nederland. Ook helpt Sandd haar klanten het bereik en de conversie te verbeteren met vernieuwende diensten op het gebied van adresverrijking, segmentatie en profilering. Sandd (www.sandd.nl) bestaat sinds 2001 en heeft een marktaandeel van ruim 20 procent. Het hoofdkantoor van het postbedrijf is net als het datacenter van ITB2 gevestigd op het industrieterrein Ecofactorij in Apeldoorn. Daarnaast heeft Sandd meerdere vestigingen door heel Nederland.

1 miljard poststukken
De groei in zakelijke postdiensten betekent voor Sandd ook verandering op het gebied van softwareapplicaties die gebruikt worden om de aanvullende diensten te leveren. Een voorbeeld daarvan is de bezorgerapp, waarmee onder andere rapportages over de bezorgkwaliteit van post met klanten gedeeld kunnen worden. Om de veranderende IT omgeving te faciliteren, zocht Sandd naar een colocatie aanbieder met een stabiele, betrouwbare achtergrond en voldoende flexibiliteit om snel te kunnen op- of afschalen. Ook moest het een platte organisatie zijn waarmee Sandd snel zou kunnen schakelen. Na een openbare aanbesteding en vier inschrijvingen van aanbieders, viel de keuze op ITB2 Datacenters.

“In 2017 verwachten wij 1 miljard poststukken per jaar te verwerken,” zegt Ramón Arcos Aguilera, projectmanager bij Sandd. “Onze IT systemen moeten daarop voorbereid zijn, vooral als het gaat om het leveren van de toegevoegde waarde. Doelgroepsegmentatie en het verhogen van conversie voor klanten vraagt bijvoorbeeld om intelligentieanalyses, dan praat je dus over big data toepassingen. Onze datacenter leverancier moet dit kunnen faciliteren en de flexibiliteit hebben om onze IT infrastructuur te kunnen laten groeien of, desnoods, krimpen.”

“Wij hebben een aanbesteding uitgezet om het beste uit de markt te halen en leveranciers proactief te laten meedenken,” zegt Arcos Aguilera. “ITB2 was de organisatie waar we het meeste vertrouwen in hadden, die zich in de markt bewezen heeft en ons de gewenste continuïteit, flexibiliteit en schaalbaarheid kan bieden. Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn is bovendien bijna een Tier IV faciliteit, veel beter ga je het in Nederland nauwelijks krijgen. Alles ziet er mooi uit en is netjes voor elkaar – de security, de koeling. En de Cold Corridors, die feilloos presteren.”

De lage PUE-waarde en daarmee de hoge energie-efficiëntie van het datacenter van ITB2 in Apeldoorn, heeft geen rol gespeeld bij de besluitvorming. Arcos Aguilera: “Maar we gaan kijken of we hiermee intern binnen Sandd nog iets gaan doen. De energiezuinigheid van ITB2 – met een PUE-waarde van 1,07 – is natuurlijk wel opvallend. Dat sluit goed aan bij ons eigen MVO-beleid.”

Managed hosting
Tot nu toe had Sandd zijn IT infrastructuur middels een managed hosting contract ondergebracht bij een hosting provider. Het betekende dat het postbedrijf zich niet hoefde te bekommeren om de infrastructurele hardware en software, alleen om de bedrijfseigen softwareapplicaties. Vanwege onder meer de behoefte aan flexibiliteit bij het veranderende dienstenpalet van Sandd, wilde de organisatie evenwel meer controle over de eigen IT infrastructuur.

Vandaar de overstap naar colocatie diensten van ITB2, waarbij Sandd de benodigde apparatuur heeft aangeschaft en zelf het beheer heeft over de racks waarin onder andere servers, routers en switches ten behoeve van de IT infrastructuur zijn ondergebracht. ITB2 levert daarbij value-added datacenter diensten zoals de firewall technologie. Daarnaast verzorgen de engineers van ITB2 in samenwerking met de IT-afdeling van Sandd de monitoring van de IT infrastructuur. Ook hebben de engineers van ITB2 samen met Sandd een netwerkplan ontworpen, om de communicatie tussen de klanten en de verschillende vestigingen van Sandd enerzijds en de IT omgeving in het datacenter van ITB2 anderzijds gestroomlijnd te laten verlopen.

Klantvraag
Nederlandse colocatie aanbieder met platte organisatie en flexibele dienstverlening
Solide en financieel betrouwbare organisatie
Een sterk schaalbare datacenter infrastructuur die de IT veranderingen kan faciliteren
Connectiviteit
Redundant uitgevoerde en veilige datacenter infrastructuur
De oplossing van ITB2 Datacenters
ITB2 levert aan Sandd data center racks met een volledig redundant uitgevoerde (2N) colocatie infrastructuur in het energie-efficiënte Tier III datacenter van ITB2 in Apeldoorn (PUE= 1,07) met Tier IV karakteristieken. Daarnaast levert ITB2 de benodigde firewall technologie, terwijl de engineers van ITB2 en Sandd gezamenlijk de monitoring van de IT infrastructuur op zich nemen. De engineers van ITB2 ontwerpen samen met Sandd een netwerkplan om de communicatie tussen de klanten en de verschillende vestigingen van Sandd enerzijds en de IT omgeving in het datacenter van ITB2 anderzijds – onder meer middels 10 Gigabit Ethernet verbindingen – gestroomlijnd te laten verlopen.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel: